wordpress counter

Честит Рамазан Бајрам

Денес е денот кога муслиманските верници го слават Рамазан Бајрам. Тоа е деветиот месец во исламскиот календар. Тоа е месец на пост, кога муслиманите се воздржуваат од консумирање на храна од зора до заоѓање на сонцето. Токму овој пост е наменет за да ги научи верниците на трпеливост, понизност и духовност.

Во овој период, постојат само два оброка. Првиот, наутро пред да излезе сонцето кој се нарекува Сахор и вториот, Ифтар – дури навечер кога ќе зајде сонцето. Во меѓувреме, денот е исполнет со молитви.

Редакцијата на Гурман™ им го честита Рамазан Бајрам на сите жители на Македонија од муслиманска вероисповест.

Related Posts with Thumbnails