- Гурман™ - https://gurman.mk -

Кој е најбогатиот готвач на светот?

Магазинот „Форбс“ објави список на највлијателни познати лица кои заработуваат најмногу во текот на годината. На тој список има луѓе од бројни професии, но ние ќе се задржиме на највлијателните и најбогатите готвачи.

На првото место се наоѓа славниот британски готвач Гордон Ремзи, кој има годишна заработувачка од 38 милиони долари. Него може да го гледаме во шоуто „Пеколна кујна“, каде ќе видите дека не одбира зборови кога им се обраќа на учесниците. Ремзи заработува и од 23 ресторани кои се во негова сопственост.

Еве го списокот на најбогатите 10 готвачи на светот:

1. Гордон Ремзи – 38 милиони долари
2. Рејчел Реј – 25 милиони долари
3. Волфганг Пук – 20 милиони долари
4. Пола Дин – 17 милиони долари
5. Марио Батали – 13 милиони долари
6. Ален Дукас – 12 милиони долари
7. Тод Инглиш – 11 милиони долари
8. Нобу Мацухиза – 10 милиони долари
9. Боби Флеј – 9 милиони долари
10. Гај Фиери – 8 милиони долари