Go Back

Безглутенски Чурос

Подготовка 40 mins
Готвење 40 mins
Вкупно Време 1 hr 20 mins

Состојки

  • 300гр пченкарно брашно или друго безглутенско
  • 2 лажици густин
  • 250мл вода
  • 1 лажиче шеќер
  • прстофат сол
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 50гр путер
  • 2 јајца

За валкање:

  • шеќер кристал промешан со цимет

Чоколаден прелив:

  • 100гр чоколадо
  • 50мл слатка павлака
  • 50мл млеко
  • масло за пржење

Инструкции

  • Водата ја ставаме на оган да зоврие заедно со путерот го додаваме шеќерот, ванилата, солта и брашното и на крај мешаме цело време на оган додека да не се соедини смесата убаво. Тргаме настрана и оставаме да се излади. Во изладената смеса ги додаваме јајцата едно по едно и матиме со миксер.
  • Во меѓувреме го ставаме маслото на оган да се загрее. Смесата ја ставаме во шприц со ѕвездеста форма и спуштаме во маслото од тестото долги стапчиња околу 5см. Ги пржиме од двете страни додека да добијат убава златна боја, и одма ги валкаме во смесата со шеќер и цимет. Служиме со чоколаден сос или прелив (чоколадото ситно сецкано го топиме заедно со павлаката и млекото до точка на вриење). За кратко време имате вкусен десерт прелесен за подготвување! Имајте убава вечер и уживајте во секој миг!
Course: Десерт
Keyword: churros, чурос