Go Back
5 from 1 vote

Баклава со Бело Млечно Чоколадо

Подготовка 1 hr
Готвење 30 mins
Вкупно Време 1 hr 30 mins

Состојки

  • 300 гр. ореви (150гр.сецкани, 150 гр. мелени)
  • 1 бело млечно чоколадо
  • 500 гр. готови кори
  • 1 маргарин
  • 700 гр. шеќер
  • 0,5 л. вода
  • 2 ванилин шеќер
  • 1 лимон

Инструкции

  • Филот на оваа баклава е прелесен за подготовка. Единственото нешто што треба да направите е да го изрендате чоколадото и да го помешате со мелените и сецканите ореви.
  • Земаме една кора и ја распостелуваме на работната површина. Потоа, ¼ од кората ја превиткуваме и одозгора го ставаме филот. Откако превитканиот дел од кората ќе го покриеме со фил, ја мотиме во ролат. Истата постапка ја повторуваме со друите кори. Ролатите ги редиме во плех и ги сечеме на парчиња. Пред да ја ставиме баклавата да се пече, ја полеваме со претходно растопен маргарин. Се пече на 200 степени, на претходно загреана фурна се додека не добие златна боја. Откако баклавата ќе биде готова, почнуваме да го правиме шербетот.
  • Во тенџере на оган ги ставаме водата, шеќерот  и ванилиниот шеќер да зовријат. Ги оставаме да вријат околу 15 минути, од кои во последните 5 минути го додаваме лимонот исечен на кругови. На крај, рамномерно го полеваме шербетот врз оладената баклава. Ви посакуваме мирни и спокојни празници. За многу години Божиќ!
Course: Dessert, Десерт
Keyword: baklava, печиво