wordpress counter

Помалку познати факти за храната и пијалаците

Знаете ли кој пијалак бил прв консумиран во вселената или кој зачин е најпродаван? Дознајте подолу.

• Кока Кола е првиот безалкохолен пијалак кој се консумирал во вселената;
• До 3.000 година пред Христос, во Египет имало најмалку 6 различни видови пиво;
• Козјото млеко се консумира повеќе од кравјото млеко;
• Прв производ кој бил означен со бар код се Wrigley’s гумите за џвакање;
• На годишно ниво, низ целиот свет, се трошат околу 7 милијарди долари на чоколада;
• KFC, во 1995 година, продала по 11 парчиња пилешко месо на секој жител на САД;
• Хамбургерот го измислил Луј Лесен во 1900 година;
• Кинезите годишно трошат околу 45 милијарди стапчиња за јадење;
• Гумата за џвакање е измислена од стоматолог;
• Биберот е најпродаван зачин на светот;
• Познатиот пијалак 7Up името го добил дури по седмиот обид;
Џон Монтагу, грофот од Sandwich, е човекот по кого е наречен тој вкусен оброк. Инаку, обожавал да грицка додека играл карти.

Related Posts with Thumbnails