- Гурман™ - https://gurman.mk -

Храна која го смалува ризикот од рак на дојка

Ракот на дојката [1] е еден од најподмолните типови на рак кој се појавува кај жените. Опасноста на овој вид на рак расте паралелено со годините. Исто така, познато е дека во развивањето на овој вид на рак влијаат повеќе фактори. Еден од нив е и храната.

Според истражувањето на „The Huffington Post“, дури 30-40% од причините за овој тип на рак лежи во начинот на исхрана. Затоа, денешната статија ја посветуваме на продуктите и плодовите кои делуваат превентивно кај ракот на дојка.

Лук
Истражувањата покажуваат дека жените кои редовно консумираат лук имаат значително помал ризик да заболат од овој вид на рак.

Шипки
Богати се со полифенол, како и фитохемикалии кои имаат зашититна функција од болести и делуваат превентивно. Делуваат и на ендокриниот систем и на имунитетот.

Домати
Богати со ликопен, антиоксиданс кој го забавува растот на клетките на ракот.

Ореви
Повеќето истражувања покажуваат дека консумацијата на ореви низ целиот живот го намалува ризикот за појава на овој рак за цели 50%.

Зелен чај
Богат е со полифенолот „EGCG“ за кој е докажано дека го забавува растот на клетките на ракот.