wordpress counter

Сѐ за витамините: Витамин Б12

Витаминот Б12 (кобаламин) е витамин кој се растовра во вода и кој извршува бројни задачи, со кои го одржува здрав нервниот и крвниот систем.

КОЈА Е НЕГОВАТА ФУНКЦИЈА?
• го одржува нервниот систем преку учество во создавањето и одржувањето на миелинската обвивка (заштитна обвивка околу секоја клетка). Со тоа се обезбедува брз пренос на нервните импулси;
• обезбедува нормално создавање на црвените крвни клетки.

КОЛКУ ВИ Е ПОТРЕБНО?
Препорачаната дневна доза е 2.4 микрограми на ден и тоа се однесува и на мажите и на жените.

КОЈА ХРАНА ГО СОДРЖИ?


ЗНАЦИ НА НЕДОСТАТОК НА ВИТАМИН Б12
Егзема, дерматитис, замор, лоша состојба на косата, слаба меморија и концентрација, анемија, иритираност и тензија. Покрај тоа, често пати се случува мускулите да бидат меки и да се чувствува болка.

НОВИ ИСТРАЖУВАЊА

• се верува дека игра витална улога во создавањето на мозочни трансмитери од типот „се чувствувам добро“. Пред сѐ на допамин и серотонин;
• помага во поправка на нервните оштетувања од кои патат дијабетичарите;
• учествува во креирање на позитивен поглед на себе и околината.

Related Posts with Thumbnails