wordpress counter

Вино против камен во жолчката

ВИНО ПРОТИВ КАМЕН ВО ЖОЛЧАТА

Една чаша вино или пиво во текот на денот значајно ќе ја намали можноста за добивање на камен во жолчката. Секако дека и претходно знаевме дека умерена количина на алкохол помага во превенцијата на многу болести, но ова е првпат и преку студија да се утврди влијанието на алкохолот врз жолчката.

Испитувањето било направено на преку 25.000 испитаници во период од 10 години, при што 266 од нив добиле камен во жолчката. Сознанијата ќе им помогнат на матичните лекари во првите фази на лекување на пациентите. За останатите кои се здрави, топло им препорачуваме да се напијат чашка или две вино за да го спречат болниот процес на создавање на каменот.

Related Posts with Thumbnails