wordpress counter

Зеленчукот со најмногу антиоксиданси

ЗЕЛЕНЧУКОТ СО НАЈМНОГУ АНТИОКСИДАНСИ

Денес, кога зборуваме за најценетото својство на храната, мора да се согласиме дека тоа е нејзиното делување како антиоксиданс. Според испитувањата кои се направени, мешунките имаат најмногу антиоксиданси во себе, а кралот на антиоксидансите е градинарскиот грашок.

Научниците ги испитувале мешунките во поглед на антиоксидативниот капацитет и активните биолошки споеви. Грашокот го освои првото место поради тоа што има најмногу споеви кои имаат антиоксидативно делување. Пред сѐ, станува збор за феноли, аскорбинска киселина и бета-каротен, чија концентрација го зголемува капацитетот на антиоксидативното делување.

Related Posts with Thumbnails